7 טיפים לטיול משפחתי מוצלח

family_nof


1. איך בוחרים מסלול טיול המתאים בדיוק עבורכם?

טיול משפחתי מוצלח מתחיל בבחירה נכונה של מסלול הטיול. דברים שצריך לקחת בחשבון:

  • גיל המשתתפים והיכולות הגופניות שלהם – בחרו בהתאם את אורך המסלול ודרגת הקושי שלו.  אם יש במשפחה ילדים עד גיל 8 מומלץ לבחור מסלול הליכה קל (בלי הרבה טיפוס למשל) וקצר (2-3 ק"מ מספיקים בהחלט למטיילים מתחילים).

  • עונת הטיול – בימים חמים חשוב לבחור מסלול מוצל ברובו, קצר וקל. אפשרות נפלאה לימים חמים היא טיול רטוב בתוך נחל או טיול במערה קרירה. אפשרות אחרת – אפשר לצאת לטיול בשעות הקרירות יחסית של אחה"צ.

  • העדפות אישיות – לאן כל אחד מבני המשפחה מעדיף לטייל? אם יש חילוקי דעות בין בני המשפחה אפשר להחליט על תור – בכל טיול מגיע תורו של בן משפחה אחר לבחור את יעד או סוג הטיול (דוגמאות לסוגי טיולים: טיול פרחים, טיול מים, טיול אופניים, מסלול ביער, טיול צפרות ועוד).


2. מה עושים בזמן הנסיעה?


car

אם הטיול כרוך בנסיעה ממושכת מומלץ להתכונן אליה ולהקדיש מספר דקות להכנות לנסיעה. נסיעה ארוכה עם ילדים משועממים עלולה להפוך לסיוט לא קטן ולקלקל את כל הבילוי המשפחתי.

  • מוסיקה – בחרו מראש דיסקים אהובים – 2-3 דיסקים לילדים וגם כמה להורים.

  • הכינו נשנושים לדרך – אפשר גם חטיפים בריאים כמו פירות וירקות חתוכים.

  • מדבקות – אפשר לקחת תעסוקה יצירתית לילדים כגון ניירות עם משטח קשיח ומדבקות צבעוניות (כי לצבוע מסובך מידי בנסיעה).

  • רשימת משחקים – הכינו דף עם רשימה של משחקים מתאימים לנסיעה, שתוכלו לבחור כל פעם רעיון למשחק. למשל: ארץ-עיר, משחק צבעים (אחד אומר צבע וכולם מחפשים משהו בחוץ עם הצבע הזה. הראשון שמוצא זוכה, והוא מכריז על הצבע הבא).


לחצו כאן לעוד רעיונות מקוריים לזמן הנסיעה.



3. גם ילדים מצלמים


ילדים מצלמים בטיול

לכל טיול כדאי לקחת מצלמה, וכדאי לתת גם לילדים לצלם מידי פעם.

קודם כל – צריך להסביר לילדים היטב את כללי השמירה על המצלמה (רצוי בבית, לפני הטיול)  וללמד אותם איך מצלמים – למשל שישתדלו לא לזוז בזמן הלחיצה, איך משתמשים בזום וכו'.

בזמן הטיול, כשעוצרים להצטלם או יושבים לנוח – אפשר לתת לילדים לצלם ולעודד אותם לחפש בעזרת המצלמה דברים מיוחדים ומעניינים. אפשר להכין לכל ילד אלבום תמונות אישי משלו ובו לשים את התמונות המוצלחות ביותר שצילם בעצמו בטיולים השונים.


תרגיל משפחתי מומלץ – כשנמצאים במקום יפה, נותנים לכל אחד מבני המשפחה לצלם תמונה אחת לפי מה שהכי מוצא חן בעיניו. בבית מסתכלים בתמונות ומגלים מה כל אחד בחר לצלם – התוצאה מעניינת…


לחצו כאן לעוד רעיונות לתצלומים מיוחדים בטיול משפחתי.



4. זכוכית מגדלת


זכוכית מגדלת

זכוכית המגדלת היא חפץ קטן וקל, שתמיד כדאי שיהיה בתיק בטיול עם ילדים. כמה מרתק לגלות תגליות בעזרת זכוכית מגדלת – להתבונן מקרוב בפרח ולגלות את האבקנים שלו, להתבונן בעורקים של עלה או במבנה של הנוצה, לעקוב אחר חרק או להציץ בין סדקי קליפת הגזע. עולם שלם נגלה לעיני החוקרים הקטנים שלנו…

כללי זהירות: לא הופכים אבנים בטבע – עלול להסתתר שם חרק או חיה מסוכנת, ולהיזהר שקרני השמש לא יילכדו בזכוכית המגדלת ויגרמו לשריפה.


לחצו כאן לעוד רעיונות לתגליות בעזרת זכוכית מגדלת.



5. מחברת טיולים


מחברת טיולים

לילדים יצירתיים מחברת טיולים יכולה להיות פתרון נפלא לרגעים של שעמום בטיול – למשל כשעוצרים למנוחה, או בזמן התארגנות לפיקניק.

לוקחים לדרך משטח כתיבה קשיח, מחברת – רצוי עם דפים חלקים וקלמר עם עפרון וצבעים.

במחברת זו הילד יוכל לכתוב חוויות מהטיול, להמציא סיפורים המשלבים מציאות ודמיון (למשל יושבים בשדה פרחים וכותבים סיפור על פיית הפרחים שמעופפת בשדה, או יושבים במערה ומחברים סיפור על מפלצת המערות המפחידה…).


אפשר כמובן גם לצייר במחברת מתוך התבוננות בטבע, לצייר פרח, נוף, ברווז בנחל ועוד. וגם כאן – מותר ומומלץ להפעיל גם את הדמיון ולהוסיף בציור דברים שרק ילדים רואים…


לחצו כאן לעוד רעיונות לתרגילי כתיבה וציור בטבע.



6. תיבת האוצר של הטבע


אוספים בלוטים

ילדים אוהבים לחפש, למצוא ולאסוף. איסוף בטבע יכול להיות מעניין ולחדד את תשומת הלב לדברים מיוחדים. כדי שהילדים יוכלו לטפח אוסף נחמד של מזכרות מטיולים הכינו איתם לפני יום הטיול תיבת אוצר: תנו לילדים קופסת נעליים או קופסה אחרת בגודל דומה. הילדים יכולים לקשט את התיבה שלהם בצבעים, מדבקות וכד' ולכתוב עליה באותיות יפות: תיבת האוצר של הטבע.


בזמן הטיול דאגו להנחות את הילדים מה אפשר לאסוף וכמה. מותר לאסוף עלים שנשרו, נוצות, פירות קשים כגון אצטרובל או בלוט, קונכיות וכד'. אסור כמובן לפגוע בערכי טבע מוגנים כמו לקטוף פרחים ובאופן כללי מכל טיול מספיק בהחלט לבחור עד 5 חפצים קטנים. צריך להשאיר מקום בתיבה גם לאוצרות מהטיולים הבאים…


לחצו כאן לעוד רעיונות לתיבת האוצר של הטבע.



7. הפעילו את כל החושים


מפעילים את החושים

חווית הטיול מתעצמת כאשר מפעילים בה את כל החושים. אפשר לעצור בדרך ל"תחנות חושים". בכל תחנה מכריזים על החוש שאותו תפעילו עכשיו וממציאים משחקים ומשימות המתאימים לחוש זה. הנה כמה דוגמאות:

חוש הראייה: משחק הצבעים בטבע או משימת חיפוש צורות שונות של עלים.

חוש השמיעה: יושבים, עוצמים עיניים ומקשיבים לטבע במשך דקה או שתיים. מה הצלחתם לשמוע?

חוש המישוש: מחפשים חפצים קטנים שנמצאים סביבכם (אצטרובל, אבן חלקה, עלה, קליפת עץ). יושבים יחד וכל אחד בתורו עוצם עיניים, לוקח חפץ אחד ומנסה לזהותו בעזרת חוש המישוש בלבד.


לחצו כאן לעוד משחקים ומשימות בטבע בעקבות החושים.


האם גם לכם יש רעיון שיכול לשדרג את הטיול המשפחתי? אשמח לשמוע! כתבו אותו כאן.

  1. 9 ביוני 2010

    ילדיי הגן שלי הם 3 ח' עד 3 וחצי האם יש לך איזה רעיון לפעילות הורים וילדים?

    צרי עימי קשר מעניין אותי מאוד

  2. מאת: יונתן
    17 בספטמבר 2014

    יפה!!!

שלח תגובה

חובה להיות רשום לאתר על מנת לכתוב תגובות.